Mit tehetek gyermekemért?

Tamási munkatársaival  Borsod megyében általános és középiskolások körében folytattak kérdőíves felmérést, amelynek során 788 diák körében elemezték az osteoporosis elsődleges rizikótényezőit. A felmérés alapján az általános iskolás diákok napi kalciumbevitele 611mg, a középiskolásoké 741 mg, ami az adott életkori szükségletnek mintegy a fele. Az általános iskolába járók 52%-a, míg a középiskolások 59%-a fogyasztott naponta tejet, 12 ill.20%-a joghurtot. Minden ötödik fiatal általános iskolás diák ritkán vagy soha nem fogyaszt tejet, iskolán kívül csak minden 3. középiskolás sportol rendszeresen. Szomorúságunkat csak tetézi, hogy a vizsgált csoportból minden 4. diák dohányzik és 7%-a rendszeresen fogyaszt alkoholt. Csak a kalciumdús vegyes táplálkozás biztosításával adhatjuk meg a csontok részére szükséges nélkülözhetetlen tápanyagokat. Nagyon fontos a rendszeres bevitel ,mivel az élő csont folyamatosan átépül. A házépítéshez hasonlóan itt is szükséges a jó minőségű építőanyag biztosítása.

Napjainkban a gyermekek, serdülők számos olyan kockázati tényezőnek vannak kitéve, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy alacsony csonttömegük alakuljon ki. Az iskolai túlterhelés mellett mozgáshiányos életmódjuk, a hosszas TV és számitógép használat mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a katonaságra csak kis részük legyen alkalmas. Gyenge hátizomzatuk következtében testtartásuk jellegzetes.

Születéstől biztosítani kell a csontépítő sejtek folyamatos ingerét megfelelő mozgással és ezáltal azok képesek csontot építeni. A kalcium bevitele a mozgás mellett szintén létfontosságú. A sportok közül olyan sportok ajánlatosak, amelyek a gerincet axiálisan (függőlegesen ) terhelik. Pl: kosárlabda, röplabda, kézilabda, futás, torna. Az úszás inkább az izomzatra és általános kondicióra fejti hatását, rendkivül egészséges, de fiataloknál inkább az előzőek ajánlatosak. Kevés család jár a hétvégén túrázni, ami szintén ajánlatos lenne ebben a rohanó világban. A korábban együtt töltött étkezések helyett ma legtöbben nem szánnak erre időt. Sok a tartósitószer, amit elfogyasztunk és emellett kiemelendő a magas foszfáttartalmú szénsavas üditők elterjedése is. Elvétve látunk olyan családot, akik ne tartanának otthon  ilyen termékeket. A civilizáció és anyagi jólét fokozódásával ennek gyakorisága egyre nő. Szintén problémát jelent a gyorséttermek által kínált táplálék, amely kalciumszegénysége mellett foszfátban igen gazdag. Együnk kalciumdús vegyes táplálékokat és mozogjunk legalább napi fél órát. A gyermekek és fiatalok ezt nem fogják maguktól elvégezni, ha a szülők folyamatosan rossz példát mutatnak.

A gyermekeket fel kell világosítani a dohányzás és kábítószerek káros hatásairól is.

A fiatalkori csúcs csonttömeg kilakulását és az azt követő csontvesztés mértékét mintegy 70-80 %-ban szüleinktől kapott génjeink és mintegy 20-30 %-ban egyéb kockázati tényezők befolyásolják. Ez a 20-30 % jelentős és tudatos életmóddal befolyásolható.

Szerző: Dr. Somogyi Péter

Forrás: [ www.osteoporosis.hu ] - Tilos a forrás feltüntetésének eltávolítása.
Copyright 2004 - Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság
Minden jog fenntartva!