A csontritkulás megelőzése

A csontritkulás megelőzése egy komplex és összetett feladat. Mint fent említettük a fiatalkori csúcs-csonttömeg kialakulását és az azt követő csontvesztés mértékét 60-80%-ban szüleinktől örökölt génjeink és mintegy 20-40%-ban egyéb kockázati tényezők határozzák meg.

A csonttörés egy kockázati tényező kiiktatásával akár 40 %-kal is csökkenthető.

 A megelőzést tehát születésünktől egészen halálunkig kell tudatosan folytatni. Az optimális testmozgás mellett kiemelendő a kalciumdús vegyes táplálkozás, ami alapja tevékenységünknek

A kalcium az emberi test össztömegének 1.5%-át alkotja, a csontok és fogak felépítése mellett a sejtfolyamatok szabályozásában, hormonképződésben, információátvitelben, izom  és idegingerlésben, véralvadásban is részt vesz. A kalcium optimális bevitelének mennyisége az életkor és hormonális behatások függvényében is változik. A test kalciumtartalma a 25g-os születési értékről 10 éves korra 400g-ra nő, eközben a napi beépülés 40mg-ról 200mg-ra emelkedik, 13 éves kor tájékán 800-1100g-ra nő meg a test kalciumtartalma és ami kiemelendő, hogy a napi beépülés 400mg-ra, ami 17 éves korra 80mg. A kalciumhomeosztazisban  fontos szerepe van a bélrendszernek, amelyen keresztül napi 1000mg kalcium bevitele esetén 400 mg szívódik fel, mindeközben az epével, bélnedvekkel 200 mg ürül, így nettó 200 mg juthat be a vérbe passzív és hormonális kontroll alatt folyó aktív transzporttal, amelynek szabályozásában a D-vitamin kulcsszerepet játszik A csontban egy komoly kalciumraktár van, amely állandó átépülésben van, naponta 5mmol épül le és cserélődik ki a remodeling folyamán új állományra. A csont 10 évente teljes egészében megújul. A vesében napi 250 mmol kalciumból 245 szívódik vissza, tehát nettó 5 mmol, azaz 200 mg ürül, így van egyensúlyban a csont.  A napi beépülés tehát a tizenéves kor elején a legnagyobb, így az általános és középiskolákban a legnagyobb a felelősség a prevenció elmulasztása miatt. A korábban több alkalommal is elindított iskolatej program, mozgásprevenciós programok is ezért bírnak oly nagy jelentőséggel. A napi kalciumbevitel minimumigénye 800-1200mg gyermekkorban, 1200-1500mg serdülőkorban, 1000mg felnőttkorban, azonban menopausa tájékán megnövekszik 1000-1500mg-ra. Ha a hazai adatokat nézzük, akkor egy  átlagos magyar 400-600mg kalciumot visz be a szervezetébe (ennek is jelentős részét kenyérrel), ami jó esetben is csak fele-harmada a kívánt értéknek.

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele

Melyek a kalciumban dús táplálékok ?

Néhány élelmiszer kalciumtartalma

(10 dkg élelmiszer kalciumtartalma mg-ban)
Tej    120
Joghurt    150
Túró     70
Sajt     600-800
Rozskenyér, tészta   20
Rizs, zsemle   25
Kelkáposzta    110
Brokkoli     65
Metélőhagyma   165
Savanyúkáposzta, karalábé 50
Málna    40
Narancs    30
Olajos hal   270
Heck     69
Olajos magvak  200-300
Ásványvíz    20-35

Az esetek jelentős részében nem esik szó arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a kalcium bevitelét a szervezetbe. A D-vitamin segíti felszívódását és bejutását, a túrófélékben és sajtokban levő kazein is, mivel emésztésekor a kalcium oldatban marad és így könnyebb a reszorpciója. Fontos szempont a közeg is, mivel szerves kötésben a kalcium jobban szívódik fel. Tejcukorral képes jól felszívódó komplex képzésére és a savas közeg szintén kedvező lehet. Nagyon lényeges kérdés az ideális kalcium/foszfor arány. Az optimális 1:1 helyett inkább az 1:2 valósul meg , foszfor kalciumhoz kötődése következtében a bélből való felszívódás csökken. ( sok foszfort tartlmaznak: tartósított , félkésztermékek, húsok és készítményeik, konzervek, belsőségek, colafélék, csokoládé, kávé, olajos magvak stb.)A napi többszöri étkezés szintén lényeges tényező, általa javul a biológiai használhatóság.

A kalcium felszívódásában a túlzott fehérje és zsiradék bevitele is szerepet játszik, előbbi a kalcium visszavételét csökkentve, utóbbi a kalciummal oldhatatlan szappanokat képezve a széklettel való kiürülést segítik elő. A natriumban gazdag étrend a veséből való kiürülést növelve fokozott kalciumürülést idéz elő míg az oxálsavak és fitinsavak a bélben megkötve a kalciumot gátolják annak felszívódását.  1dl tej átlagosan 120 mg kalciumot tartalmaz, tehát 1l tejet elfogyasztva elvileg 1200 mg kalciomot viszünk be a szervezetbe. Irodalmi adatok szerint azonban ennek csak 60%-a szívódik fel, ám ez még mindig nagyon jó a parajhoz képest. Noha a paraj 100g-ja 130mg kalciumot tartalmaz, ennek ellenére savtartalmának és közegének köszönhetően csak 8mg (5%) szívódik fel belőle. A magasabb oxálsavtartalmú élelmiszerek hasonló problémát jelentenek a felszívódás számára (csokoládé, kakaó, zellergumó, sóska, paraj, mogyorókrém stb).

Megváltozott étkezési szokások:

A civilizáció, divatirányzatok, vallási, táplálkozási és egyéb irányzatok jelentősen befolyásolják táplálkozási szokásainkat. A divatfogyókúrák elégtelen kalcium- és vitaminbevitelt eredményeznek. A vegetariánizmus fehérje, laktózhiányos táplálkozás mellett túlzott rostbevitelt eredményez,a megnövekedett üdítőital és gyorséttermi ételek elfogyasztása a magasabb foszfor és kalória bevitele miatt jelent komoly problémát. Sajnos a fiatalok és felnőttek között is egyre kevesebb az energiaszegényebb, de vitaminokban és ásványisókban, nyomelemekben gazdag táplálékot fogyasztó személy.

 A megfelelő kalciumbevitel az osteoporosis megelőzésének alapvető eleme, amely lassítja a csonttömegfogyást, önmagában azonban nem képes a további csontvesztést megállítani, így a kialakult osteoporosis esetén gyógyszeres kezelés is szükséges.

A D-vitamin hiányában gyakrabban jön létre izomgyengeség, amely az idős, tartósan otthonukban személyek körében a társbetegségek következtében egyébként is megnőtt elesési hajlamot és az ebből származható csonttörések kockázatát megnövelheti. Gyakoriak a fáradásos csonttörések , amelyek gyakran jönnek létre a bordákon, csigolyatesteken, a csontok hossztengelyére merőlegesen, akár csípőtájékon is. Ma már az is ismert tény, hogy a D vitamin hiányában gyakoribbak bizonyos daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, időskori tudatzavarok bizonyos fajtái.pótlása fontos, azonban többletadagolása kapcsán megnőhet a calcium-oxalat vesekövek előfordulási gyakorisága.Orvosi kontroll mellett ennek a kialakulása elvétve fordulhat elő.

Szerző: Dr. Somogyi Péter

Forrás: [ www.osteoporosis.hu ] - Tilos a forrás feltüntetésének eltávolítása.
Copyright 2004 - Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság
Minden jog fenntartva!